Intranet ve Extranet Ağları

Posted by melis
Category:

Intranet ve Extranet Arasındaki Farklar Nelerdir?

Intranet Nedir?

Internet olarak bildiğimiz dünyaya yayılmış bilgisayar ağ kümelerinden oluşan bir iletişim ağının ötesinde, sınırlı sayıda bilgisayarın birbirlerine bağlı olduğu ağ sistemlerine de ihtiyaç duyulabilmektedir. Intranet (iç ağ) olarak adlandırılan bu yapıda, kurum ve organizasyonlar kendi içlerinde kesintisiz ve güvenilir bir şekilde bağlantı kurabilmektedir. Veri güvenliği sebebiyle intranette olan ağlar dışarıya tamamen kapalı olarak çalışmakta olup erişim için oturum açma bilgileri gerektirir. Kurum içi ağ veya dahili ağ olarak da isimlendirilebilen intranet ağı, internet bağlantısı olmasa da kurum içi bilgisayarları birbirine bağlayarak çalışanlar aralarında etkili bir veri alışverişine olanak tanır.

 

Extranet Nedir?

Intranet’e benzer olmakla beraber farklı bir işlevle kullanılan extranet (dış ağ) internet ortamına bağlıdır. Organizasyonların; müşteri, acente, tedarikçi, iş ortağı gibi dışarıdan kullanıcılara, bu amaç için özel yapılmış Extranet Web uygulamalarını, kendilerine firmasına özel açılmış kullanıcı kodu ve parola ile kullanmalarına olanak sağlar. Bir firmaya açılan birden fazla kullanıcı farklı izinlere sahip olabilir. Intranet  ofis içi iç ağ veya SSL VPN ile güvenli ortamda çalışırken Extranet sunucuları internete bağlı güvenlik duvarı ve İç ağ arasında özel bir ara bölgede bulunur.Bu uygulamalar için fonksiyonuna göre iş ortağı ip sınırlamaları yine güvenlik duvarında yapılabilir.

Buna paralel bir şekilde şirketler kullandıkları yazılımlara bağlı olarak bu uygulamalara ve içlerindeki verilere Web arayüzü dışında sistemler arasında çalışan web servisleri ile bağlamaya ihtiyaç duyabilmektedir. SOFTTRANS® ve SOFTFİNANS Uygulamalarını kullanan müşterilerimiz ve  onların müşteri ve iş ortakları için Web arayüzü olarak SOFT Yeni Nesil İntranet ve SOFT Yeni Nesil Extranet Uygulamaları geliştirilmiştir.

 

SOFT Yeni Nesil Intranet ve Extranet Uygulamaları

SOFT Yeni Nesil Intranet ve Extranet Uygulamaları, SOFTTRANS® ve SOFTFİNANS ile bütünleşik olarak çalışan gerçek zamanlı web uygulamalarıdır. Yaygın tüm tarayıcılardan erişim olduğu gibi tablet, bilgisayar gibi farklı ortamlardan da çalıştırılabilmektedir. Intranet ağlarında bahsettiğimiz gibi veri güvenliğini sağlamak amacıyla bağlantı, kullanıcılara atanmış olan kullanıcı adı, parola ve şirket seçimi bilgileri ile gerçekleştirilmektedir.

Bağlantı gerçekleştikten sonra kullanıcılar SOFTTRANS® ve SOFTFİNANS ve özel intranet yetkileri ile çalışmaya devam edebilirler.  SOFT Yeni Nesil Extranet Uygulaması ise intranet bağlantılarında olduğu gibi SOFTTRANS® ve SOFTFİNANS Uygulamalarının paydaşlara açılmasını sağlar. Bağlanan kişilerin rollerine bağlı olarak uygulamalara erişim seviyeleri değiştirilebilmekte, yetki sınırlandırmaları ve genişletilmeleri yapılabilmektedir. Yapı olarak yönetimsel işlevleri içeren ana bir modül ve özel olarak geliştirilmiş ve bütünleşik çalışan web sayfalarından oluşmaktadır.

SOFTTRANS® ve SOFTFİNANS uygulamalarıyla tam entegre yapıda çalışan SOFT Yeni Nesil Intranet ve Extranet ile operasyonel ve finansal iş süreçlerinizi/verilerinizi müşteri, acente, tedarikçi vb. kurumlara açarak zaman ve mükerrer veri girişlerinden tasarruf sağlayabilirsiniz. Yük sorgulama, rezervasyon girişleri, sipariş geçilmesi, her türlü evrakın görüntülenmesi ve yüklenmesi, cari hesap ekstrelerinin sorgulanması gibi birçok emri web ekranlarınızdan hızlıca gerçekleştirmeniz mümkün olmaktadır. Ayrıca hem extranet hem de intranet üzerinden gerektiğinde E-Belge platformundaki faturaları görüntüleme vb. işlemler yapılabilmektedir. Dolayısıyla bu işlemleri kolayca gerçekleştirmek ve çalışmalarınızın katma değerini arttırmak için bize ulaşabilir ve daha fazla bilgi alabilirsiniz.